Kutya útlevél, mikor szükséges és hol szerezhető be?

Nagyon sokan utazunk kutyával, nemcsak belföldön, de külföldre is. 

kutya űtlevél kutyafekhely 3

Baráti társaságban is sokszor merül fel a kérdés, kutya útlevél, de mikor szükséges és hol lehet beszerezni?

kutya útlevél kutyafekhely

Segítünk a blogunkkal!

Az állatútlevelet az állatorvosnál lehet igényelni. Az állatútlevél kiállítására minden olyan állatorvos jogosult, aki Magyar Állatorvosi Kamarai tag és rendelkezik az illetékes állategészségügyi hatóságtól az ebek veszettség elleni védőoltásának végzésére vonatkozó engedéllyel. Az állatútlevél sorszámozott szigorú számadású okirat, melyet a jogosult állatorvosok a Magyar Állatorvosi Kamarától szereznek be.

A kutya útlevelet az állatorvos azonnal ki tudja állítani, kivéve, ha a gazdi kedvencével olyan EU-s tagállamba szeretne utazni, amelyek különleges követelményeket támasztanak.

A kutya útlevél JAVASOLT ára 3600Ft+ÁFA, de ez állatorvosonként eltérhet. A kiadás feltétele a megfelelő veszettség elleni oltás és a chip! Ha ez nincs meg (irgum-burgum), akkor természetesen ezek a költésgek is hozzáadódnak a kutya útlevél árához.

Mivel z EU-n belül már nem igazán vannak útlevél ellenőrzések, a kutya útlevél ellenőrzésére főleg az EU határain lehet számítani. Amennyiben az Egyesült Királyságba, Svédországba vagy Írországba érjezünk kedvencünkkel biztosan lehet számítani az ellenőrzésre. Természetesen ha valamilyen gondot okoz külföldön a kedvencünk vagy vele történik valami szintén kérni fogják az okmányt.

És mint tudjuk a repülésnél szigorúbbak a szabályok, ott mindig kérni fogják a kutya útlevelét.

kutya űtlevél kutyafekhely 2

A kölyökkutyákat pedig a legtöbb országban szigorúan ellenőrzik! És ez maradjon is így!

Bővebb információt a Magyar Állatorvosi Kamara petpassport weboldalán olvashattok!

Hasznos volt a cikk? Továbbiakkal is jövünk!

 

 


Nyomtatás