Üdvözöljük a luxuskutyabútorok otthonában!

RETRIEVERESPORT/VADÁSZKUTYÁZÁS

2018-04-24
írta: Vágner Adrienn

RETRIEVERESPORT/VADÁSZKUTYÁZÁS

 

A retrieversport/vadászkutyázás 4 alapvető tevékenységből áll össze: jelöléses elhozás, elhozás irányítással, légszimatos keresés, vonszalékmunka. A vízi munka tulajdonképpen csak nehézsége miatt képvisel önálló kategóriát. Alapelv, hogy amíg a kutya szárazföldön nem végzi tökéletesen a feladatot, ne kezdjük el azt vízben gyakorolni, mert ott nem áll módunkban korrigálni! Kevesebbet is tudunk egy kezdő kutyának segíteni a vízben, mint egy erdei-mezei munkánál.

e sport legfontosabb tennivalója a :TÜRELEM!!! A kutya nem érti meg türelmetlenségünket, ha igazságtalanul büntetjük, hónapok munkáját söpörhetjük el néhány ingerült pillanat miatt. Először mindig győződjünk meg arról, hogy a kutya érti-e, amit kérünk tőle, tesz-e erőfeszítést, hogy megoldja a feladatot, vagy szándékosan ellenkezik. Büntetni csak ekkor szabad, sőt, ekkor kell is! 

A büntetés kutyától és hibától is függ. Néha elég egy határozott NEM, vagy MIT CSINÁLSZ?!, máskor egy erőteljesebb pórázrántás, esetleg súlyosabb esetben legyintés vagy fenéken billentés, kölyöknek erős büntetés a nyakbőrénél történő megrázás-cibálás. Érzékenyebb kutyánál gyakran egy csúnya pillantás felér egy domináns kan kutya földre döntésével, sőt! Vigyázzunk az érzékeny kutyákkal, mert hamar megsértődnek és ha ezt követően folyton engesztelni próbáljuk, hamar kihasználja gyengeségünket és ő fog zsarolni bennünket! Nagyon fontos a kutya megdícsérése, ha valamit jól csinál! A feladat végzése közben bíztassuk és a jól elvégzett feladat végén alaposan dicsérjük meg, szóval és simogatással is! Minél nehezebb a feladat, annál lelkesebben dicsérjük. A lassúbb, kevesebb kedvvel dolgozó kutyákat hangosabban és széles, nagy simogatásokkal lelkesítjük, a hevesebb vérmérsékletűt halkan, nyugodt simogatással nyugtatjuk le a feladat után. Rossz feladatmegoldásnál soha nem dicsérjük meg a kutyát!!!

Legyünk következetesek és határozottak. A kutya az ismétlésekből tanul, tehát egy adott feladatra mindig ugyanazt a parancsszót és mozdulatokat használjuk, beszéljünk nagyon keveset, a parancsszavak legyenek rövidek, határozottak. Legjobb, ha veszünk egy kutyasípot, akkor esélyünk sincs rá, hogy monológokat mondjunk ebünknek, hiszen tele van a szánk... A NEM mindig nem legyen, az igen pedig igen. Ha csak egy kicsit rosszalkodik, az nem lehet enyhe NEM. A fiatal kutya csak a fekete és fehér helyzeteket érti - nem tudja kiszámolni, hogy ma hányadik ÜL-nél veszítjük el a türelmünket. Ezért aztán mindjárt az első parancsszónál követeljük meg a végrehajtást, így nem adunk módot rá, hogy kipróbáljon bennünket.

OBEDIENCE

2018-04-23
írta: Vágner Adrienn

OBEDIENCE

Avagy ahogy mondani szokták; Az engedelmesség magasiskolája!

Angol szó, jelentése: engedelmesség, fegyelem.Mint sok más kutyás sport, az obedience is Angliából származik, első megjelenése az 1919-es évre tehető, az ún. "working trials" versenyek részeként. Önálló sportról csak a II. világháborút követően, 1951-től beszélhetünk, ekkor került először bemutatásra a nagyközönség előtt a Crufts keretein belül. 1955-től napjainkig minden évben ezen a kiállításon kerül megrendezésre a szigetország legnagyobb versenye, a "Crufts Obedience Championship".Az obedience sport világszerte egyre népszerűbb, nagy előnye, hogy minden kutyafajta számára nyitott, legyen az kistermetű vagy keverék, őrző-védő vagy vadászkutya. Nincs előre lefektetett, betanult séma, mint ami más, fegyelmező ágazatoknál látható, itt a bíró dönt a feladatok sorrendjéről, és mindezek lebonyolítása egy segítő (segédbíró) vezényletével történik. Ez némi segítséget is jelenthet, mert a versenyzőnek nem kell azon (is) gondolkoznia, hogy mikor hány lépés szükséges, melyik feladat következik stb.A kutyának nemcsak pontosan kell dolgoznia, hanem láthatóan akarnia is kell a közös munkát, mely számára éppúgy öröm, mint bármely más játék a gazdával.A követelmény a szinteknek megfelelően 9-11 feladatból tevődik össze, melyet nagy pontossággal kell végrehajtani. A feladatok alapállásból, a kutyavezető "kész" jelzésére kezdődnek, és ugyancsak alapállásban, a segédbíró "feladat vége" kijelentésére fejeződnek be. Ezt követően a kutyaszámára a dicséret megengedett, bármilyen egyéb jutalmazás és játék nem.   Nagy előnye az obedience-nek, hogy nincs szükség nagy és drága segédeszközökre, csupán néhány kisebb dologra, mint pl. bóják (5 db) a pontok kijelöléséhez, jelölőszalag, apportfa (súlyuk a kutyaméretéhez igazodik, de max. 450 g), fémapport (max. 200 g), állítható magasságú ugróakadály, méretre szabott fatárgyak a tárgykiválasztáshoz, valamint a nélkülözhetetlen motivációs eszközök, játék, labda, jutalomfalat és a klikker is nagy segítséget jelenthet. És ami a legfontosabb: idő és türelem!!!

MENTŐKUTYÁZÁS

2018-04-21
írta: Vágner Adrienn

MENTŐKUTYÁZÁS

   A mentőkutya kiképzés célja a kutya kiképzése bajba jutott emberek megkeresésére, mentésére nehéz helyzetekben, természeti vagy ipari katasztrófák után. A mentőkutyákat megkülönböztetjük, mint mentő és keresőkutyákat. A mentőkutyák vízből képesek menteni élő személyeket, a keresőkutyák eltűntek után kutatnak. A területkutató kutyák erdőkben, hegyekben, míg a romkutató kutyák összedőlt házak, épületek alatti túlélőket keresik. A lavina-keresőkutyák lavinák által betemetett embereket keresnek a magas hegyekben, illetve ha rendelkezésre áll nyom, azt a nyomkövető kutyák képesek követni. A mentőkutyák kiképzését Magyarországon főként önkéntesek végzik. Egy mentőkutya kiképzése több év kitartó munkájának eredménye. Mi is kell hozzá? Rengeteg munka, felelősség tudat és alázat. Alázat az emberek és a kiképzés iránt. A mentőkutyák képzését egy kívülálló nyugodtan nevezheti unalmasnak, és egyhangúnak, hisz szituációs gyakorlatok végtelen sorából áll. A fegyelmező és ügyességi feladatok képzése és stabilizálása viszonylag rövid idő alatt (kb. 1 év) megtörténik. Ahogy a keresési minimum követelmények is elsajátíthatók ennyi idő alatt.  Aki lelkiismeretes, rendelkezik szakmai hozzáértéssel az nem elégszik meg a vizsga által követelt minimum tudással. Még sok más gyakorlatot is el kell sajátítania a kutyának és vezetőjének ahhoz, hogy a munkaérettséget elérjék.A mentőkutyákat feladatuk alapján öt nagy csoportba oszthatjuk: romkutató, területkutató, nyomkövető, lavinakutató, vízi mentő.

MANTRAILING

2018-04-20
írta: Vágner Adrienn

MANTRAILING

A mantrailing vagy személykeresés egy Magyarországon még kevéssé ismert kutyás sport, a szolgálati kutyázásban viszont világszerte igen elterjedt, és már hazánkban is használatos módszer. Alapja – eltűnt, vagy szökött személyek kutyákkal való kerestetése – nagy múltra tekint vissza. A kutyák minden műszernél alkalmasabbak arra, hogy akár több napos nyomok alapján is eredményesen kutassák fel az embert. Az állatvilágban teljesen egyedi együttműködési készségük és képezhetőségük mellett egészen kiváló szaglásuk teszi mindezt lehetővé.

A MANTRAILING során a cél ugyanaz, mint a nyomkövetéskor, azaz az adott egyén felkutatása annak egyéni szaga alapján. A különbség abból adódik, hogy míg a nyomkövető kutya esetében elvárjuk, kvázi megköveteljük az egyén talajon hagyott, illetőleg az egyén által okozott felület sérülése, illetve annak az egyéni szaggal alkotott kombinációjának felszínhez közeli követését, addig a mantrailing során az eb feladata végrehajtása – az egyén felkutatása – érdekében leghatékonyabb testtartást, környezeti feltételeket használva éri el célját. Más szavakkal mondva, engedjük a kutyának úgy követni a prédáját, ahogyan azt évezredek óta sikeresen teszi, és e siker a faj fennmaradásában is egyetemlegesen megmutatkozik.

A mantrailing gyakorlati haszna mellett sportolási lehetőséget jelent kutyának és gazdának egyaránt. Kiváló lehetőség a kutya testi és szellemi kifárasztására, energiáinak jótékony levezetésére a gazdával való közös akció formájában.

Míg a klasszikus nyomkövetésben a kutya mélyen tartott orral, a talaj mentén dolgozik, és feladata, hogy figyelmesen, a nyomvonalhoz ragaszkodva, az esetleges elhagyott tárgyakat jelezve kövessen, addig a mantrailingben magasra tartott orral, légszimattal, a légmozgás miatt akár a keresett személy haladási útvonalától több méterre eltérve követik a nyomot, gyorsabban, nagyobb területet átvizsgálva.

Összességében a mantrailing egy összetett, a kutya természetes ösztöneit jól kihasználó tevékenység, ahol azonban a tudatos, jól felépített tanításnak, és a kutyába vetett bizalomnak legalább akkora szerepe van. Változatos és izgalmas, de elkötelezettséget és kitartást igényel.

FRIZBI

2018-04-19
írta: Vágner Adrienn

FRIZBI

A játék a tengerentúlról érkezett hazánkba, ahol már 1974 óra rendeznek világbajnokságot is, de számtalan kutya számára ez a hétköznapok mozgásának legjobb lehetősége.

A frizbi sportnak több változata ismert, ebből hazánkban először kétféle módozatot vezettünk be.Az úgynevezett távolsági verseny egy 40 méter hosszú pályán zajlik, amely különböző pontértékű sávokra van bontva. A résztvevőknek mindössze egy percük van, ebbe kell beleférnie minél több dobásnak. A 40 méteres pályát öt zónára osztják és minél távolabb kapja el a kutya a frizbit, annál több pontot kap. A kutyák és gazdáik naponta több órát gyakorolnak egy-egy versenyre.

A frizbi egyik nagy előnye, hogy tulajdonképpen nem kell hozzá semmi, csak egy jó kedvű, mozgékony kutya, és néhány kutyák számára gyártott korong. Ez azért fontos, mert a kutyás korong olyan anyagból készül, ami nem törik, és nem okoz sérülést a kutyának.
A frizbi-t bárhol gyakorolhatjuk, ahol elég hely áll rendelkezésre a dobáshoz. A játék lényege, hogy a kutya még a levegőben elkapja a korongot, és igyekezzen vele vissza a gazdihoz. A legtöbb kutya a maga örömére hamarosan rájön, hogy még izgalmasabb a dolog, ha felugrik, és a levegőből halássza le a frizbi-t, ezért aztán akrobatikus produkciókat is bemutatnak

FLYBALL

2018-04-18
írta: Vágner Adrienn

FLYBALL

 

A flyball, mint sport 1970-ben indult, mikor egy kaliforniai férfi, Herbert Wagner kifeljesztette első teniszlabda kilövő szerkezetét. A legenda szerint Wagner a Johnny Carson Show keretében mutatta be először "tudományát". Nem sokkal ezután a kutyakiképzők és a kutyás klubbok is elkezdték használni a gépet. Hamarosan megalakult a North American Flyball Association (NAFA), amelynek világszintű fennhatósága van a világ összes flyball klubja felett. Néhány helyi versenyt követően 1983-ban meg is tartották az első nagy Flyball versenyt.

 A flyball egy kutyás csapatjáték, amit két négy kutyából álló csapat játszik időre, egymás ellen, két párhuzamosan kialakított 15-16 méter hosszú akadálypályán. A kutyáknak egymás után kell leküzdeni a 4 ugróakadályt, majd megszerezni a labdát, majd visszavinni az akadályokon keresztül a kiindulópontra. A következő kutya akkor indulhat, amikor az előző átlépte a start/cél vonalat.

Ebben a sportban találkozik a kutyakiképzés, a technika, a csapatjáték, és a vetélkedő csapatok egymás elleni küzdelme. A pálya nagyon egyszerű, egymástól három méterre fel van állítva 4 akadály, és a végén egy labdakilövő szerkezet. A kutyák az akadályokon át kiszaladnak a gépig, amit a lábukkal működésbe hoznak, a kirepülő labdát el kell kapni, majd a gazdához az akadályokon keresztül visszaapportírozni. A feladat akkor sikeres, ha minden akadályt teljesített a kutya, és a labdát is visszavitte. Négy kutyának kell váltania egymást. Két csapat párhuzamosan dolgozik a pályán, az győz, akinek előbb visszaér mind a négy kutyája. A hibázó kutyáknak újra kell futni.

Ha a kutya imád labdázni, hiperaktív, és ugrálós, akkor a flyball az ő sportja. 

DOG DIVING

2018-04-17
írta: Vágner Adrienn

DOG DIVING

Szuper vízi kutyás sport, jelentése: távolugrás-vízbe. Hazánkban a nyár elengedhetetlen feltétele, vagy olyan uszoda, ahol kutyusokat is szívesen látnak a vízbe J

Speciálisan kialakított hely, vagy hozzáértő oktató nélkül űzhető, egyre elterjedtebb vízi sport.  Ha a természetben szeretnék kipróbálni, mindenképp győződjünk meg róla, hogy a körülmények adottak. (elég mély e a víz, nincsenek fák, sem nagyobb kövek a mederben!)

Lényege, hogy a kutyus minél távolabb ugorjon el a stégről, a gazdi által bedobott játék után. Természetesen a kutyát sose erőltessük, hisz sokat víziszonyosak, semmiképp ne dobjuk be a vízbe, ha magától nem szeretne mártózni. Szerencsére a többségük imádja a vizet, így nem jelent gondot egy stégről belecsobbanni, főleg, hogy még kihívás is akad, utol kell érni a bedobott tárgyat/játékot.

Igazán szórakoztató sport, jókat lehet nevetni, és viccesre sikeredett profi fotókat is lehet készíteni, hogy a későbbiekben is jót mulasson az ember kis kedvencein :)

DOG DANCING

2018-04-16
írta: Vágner Adrienn

A dog dancing viszonylag fiatal, alig több mint tíz éves múltra visszatekintő kutyás sport. Angol kifejezés, jelentése: kutyatánc.

De, hogy mi  is ez? A dog dancing lényege, hogy a kutya és gazdája/felvezetője zenére, látványos elemekből álló ügyességi koreográfiát tanul, és mutat be. Ez nagymértékű koncentrációt és tökéletes összjátékot követel mind a kutya, mind az ember részéről. Az előadás csak úgy lehet harmonikus, ha mindkét partner teljes odaadással erre törekszik. A bemutatót több tagból álló zsűri pontozza,  technikai kivitelezés és művészi érték szempontjából.

Kontinensünket tekintve szinte egész Nyugat-Európában ismerik. A legrangosabb versenyek egyike a minden évben, Nagy-Britanniában megrendezésre kerülő Coventry Competition.

Hazánkban 2003-ban indult, azóta minden évben voltak versenyek, több-kevesebb résztvevővel, de általánosságban elmondható, hogy az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés. Külföldön (különösen Németországban és Ausztriában) lehet talán legnépszerűbbnek mondani, ott egy kb. összesen 300 fős versenyzőbázis van, ebbe beleszámolva azokat, akik nem komolyan űzik, csak mókából eljárnak versenyekre hébe-hóba hogy csináljanak valamit a kutyájukkal. Jelenleg olyan kb. 25-30 fős aktív versenyzőbázisunk van itthon, nagyon barátságos a légkör, mindenki ismeri és segíti egymást. Viszonylag rendszeresen utazunk külföldre is, főleg Ausztriába és Szlovákiába. A magyar versenyzők a nemzetközi mezőny egyre elismertebb résztvevői.

Dog dancing tanfolyam nincs, így a sport különlegessége, hogy a versenyzők otthon, saját maguktól tanulják be a koreográfiát. A dog dancing weboldal is sok hasznos tanácsot nyújt, de videómegosztó oldalakon is számos trükk és mozgás tanításának módját elleshetjük. A dog dancing látványossága és vidámsága, trükkjeinek sokszínűsége a laikus és a szakmai közönséget egyaránt meghódította. A dog dancing tanításának alapja a pozitív megerősítés, tehát a jól végrehajtott gyakorlatot jutalmazzuk - ellenkező esetben sincs büntetés, egyszerűen csak a kutya nem kap semmit.
A dog dancing-ben azaz igazán szép, hogy gyakorlatilag bármilyen korú és fajtájú kutyával el lehet kezdeni, sok versenyző 8-9 éves kutyával kezdte el a sportot. Kölyökkortól is lehet persze egyszerűbb trükköket, mozgásokat tanítg
atni, de a hangsúly ilyenkor még nem a versenyre felkészülésen van, hanem a játékos tanuláson, közös időtöltésen, ami a kutya-gazda kapcsolatnak is nagyon jót tesz.

COURSING

2018-04-14
írta: Vágner Adrienn

A coursing azaz agárverseny, a legnépszerűbb agársport,  és a legnagyszerűbb módja, hogy az agarak szabadon kiélhessék űző-hajtó ösztönüket!

Lényege a körpályás időméréses agárversennyel ellentétben, hogy a kutyát itt természetes terepen, általában mezőn, és az előzőnél hosszabb távon (500-1000 méteren) versenyeztetik, egy zsinórra erősített műnyúllal, melyet speciálisan erre a célra fejlesztett gép húzza „cikkcakk” alakban, ezzel is imitálva az élő nyúl mozgását.

Ez a sport áll a legközelebb a természetes nyúlvadászathoz.

Necsak agarak, hanem nagy mozgásigényű kutyákkal is sportolnak.

Ezekben a futamokban általában párosával futnak az agarak, és a pontozók 5 szempont alapján bírálnak: gyorsaság, űzési kedv, követés, fordulékonyság, állóképesség.

Az első EB-t 2002-ben rendezték meg Franciaországban, azóta minden évben más ország pályázhat.

BIKEJÖRING

2018-04-13
írta: Vágner Adrienn

A bikejöringet szánhúzó kutyások találtak ki( ahogy a canicrosst is).

A jöring húzást jelent, a bike pedig biciklizést így ha összerakjuk a két szót, hamar rájövünk mit rejt ez a sportág.

A lényege nagyon egyszerű: az ember tekeri, a biciklit a kutya pedig előtte egy póráz segítségével húzza azt! A gyorsaság a lényeg, az nyer, aki előbb célba ér! Természetesen itt (nem úgy, mint a szánhúzásnál) a gazdinak is nagy szerepe van, hiszen nem elég, hogy a kutya húzza a biciklit, a maximális teljesítményhez a gazdának tekernie kell! Itt is fontos az összhang!

A sporthoz kifejezetten strapabíró kerékpárra van szükség, hiszen a versenyzők gyakran kemény terepeken haladnak. A kutyák számára különleges húzóhámot kell beszerezni, továbbá a biciklit és a hámot összekötő rugalmas szárat, mely a hirtelen rántásoknak is ellenáll. A verseny során a szár nem mindig feszes, ezért könnyen az elülső kerékhez érhet, egy speciális rugós szerkezettel ez azonban egyszerűen kivédhető. A sportágban leginkább alkalmazott kutyák nem meglepő módon a szánhúzók közül kerülnek ki, így a versenyeken gyakran találkozhatunk huskyval vagy malamuttal.

A kutyának a terep 95%-ban a bicikli előtt kell lennie, kanyarodni a „jobbra” vagy „balra” vezényszavakkal tudnak, tehát a felkészülés ebben a sportban sem maradhat el!

A bikejöring tehát egy fizikailag megterhelő, ám annál izgalmasabb sport, ahol a kutya és a gazdája közötti kiegyensúlyozott kapcsolat és a kiváló erőnlét elengedhetetlen.